Canicula si copii in masina

Canicula și transportul copiilor în mașină

Odată cu vara au sosit și temperaturile caniculare, care pot produce disconfort sau probleme de sănătate copiilor când călătoresc în mașină dacă nu îi protejăm.

Sugarii și copiii mici sunt mai puțin adaptabili temperaturilor ridicate decât adulții. Deseori incapabili de a-și exprima starea de rău, copiii când călătoresc în mașină în condițiile unor temperaturi ridicate sunt expuși riscului de deshidratare. Aceasta se numește „hipertermie”. Hipertermia poate provoca sechele grave sau chiar pune în pericol viață.

Chiar și cu o temperatură exterioară moderată (15-20 grade), temperatura din interiorul autovehiculului poate crește peste 45 de grade. Creșterea temperaturii este foarte rapidă: 10 grade în doar 10 minute (sursa NHTSA).

La sugari și copiii mici, accidentul de căldura poate fi depistat prin:

  • Plâns fără motiv
  • Ochii obosiți și pupile dilatate
  • Limba uscata și absența transpirației
  • Dureri de cap intense
  • Sete puternică
  • Vărsături
  • Amețeală

În situații limită apar semne neurologice (confuzie, convulsii, pierderea conștientei).

Cum să îmbrăcăm copilul când călătorim cu mașina prin caniculă:

Alegeți haine libere, bumbac și culoare deschisă. Preferați tricourile deoarece absorb transpirația în timp ce permit aerului să circule. Evitați să lăsați copilul fără cămașă, deoarece transpirația poate duce la răceală. Puneți o păturică de bumbac în scaunul auto.

Mare grijă la AC: evitați curenții sau ventilația îndreptată direct spre el, deoarece cu pielea transpirată, copilul ar putea să se răcească.

Extrem de important!

Nu lăsați copilul singur în mașină pe caniculă, iar dacă vedeți un copil lăsat singur într-un vehicul pentru mai mult timp pe caniculă, apelați imediat la ajutor.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lasă un răspuns