Săptămâna mondială a siguranței rutiere 2015

La inițiativa Organizației Națiunilor Unite în perioada 4 – 10 mai 2015 are loc Săptămâna Mondială a Siguranței Rutiere.

Guvernele, agențiile internaționale, organizațiile societății civile, companiile private sunt îndemnate și încurajate să-și planifice acțiuni și evenimente pentru a marca Săptămâna Mondială a Siguranței Rutiere. Tema acestei săptămâni este „copii și siguranța rutieră”. Săptămâna va fi celebrată în întreaga lume sub motto-ul “SALVAȚI VIAȚA COPIILOR

Cu această ocazie a fost transmisă o DECLARAȚIE A COPIILOR PENTRU SIGURANȚA RUTIERĂ, declarație la care au fost invitați să adere toți oamenii planetei care sunt interesați de viața copiilor.

Copiii din întreaga lume au inspirat această Declarație a Copilului. Ei și-au exprimat gândurile și temerile lor despre siguranța lor ca pietoni. Au spus de ceea ce cred ei că au nevoie pentru a se putea deplasa în siguranță, pentru a se putea diminua numărul deceselor și al răniților în rândul copiilor implicați în accidente rutiere.

Declarația copiilor pentru siguranța rutieră

De ce sunt mii de copii uciși și răniți pe drumuri în fiecare zi?

Deoarece nu se fac eforturi suficiente pentru siguranța noastră și a drepturilor noastre. Tu, prin aderarea la apelul nostru de acțiune, trebuie să militezi pe lângă autorități pentru ca împreună cu ele să vă asigurați că toți copiii pot călători în siguranță. Toți merităm o călătorie în condiții de siguranță spre și de la școală. Trebuie luate măsuri pentru a permite fetelor și băieților să meargă pe jos la școală în condiții de siguranță. Cerem trotuare și piste pentru biciclete în condiții de siguranță, cerem calmatoare de trafic pentru a scădea viteza în dreptul trecerilor de pietoni, pentru a le face mai sigure, astfel încât să putem traversa fără teamă. Facem apel ca toate vehiculele care transportă copii, oriunde în lume, să fie sigure. Toate masinile si autobuzele ar trebui să aibă centuri de siguranță. Când copii ies la plimbare cu adulții pe motociclete si scutere, acestia trebuie să aibă căști care să-i protejeze. Știm că o casca sau portul centurii salvează vieți. Excesul de viteză este periculos. Oamenii cărora le pasă de copii nu ar trebui să conducă cu viteză excesivă, de fapt nimeni nu ar trebui. Poliția ar trebui să facă mai mult în această direcție . Avem dreptul de a fi în siguranță tot timpul, când suntem cu familiile noastre, când avem de gând să ne jucăm sau la școală. Vocile noastre trebuie să fie auzite și trebuie să existe măsuri pentru a vă asigura că drumurile sunt sigure pentru toți copiii, peste tot în lume. Noi te numim pe tine, ambasadorul nostru pe lângă liderii voștri pentru a face o acțiune de diminuare a deceselor în răndul copiilor, o acțiune nouă, pe termen lung. Avem dreptul la drumuri sigure pentru prietenii noștri, familiile noastre și noi înșine. Suntem copii și vocile noastre nu sunt auzite. De aceea facem un apel la tine pentru a amplifica vocile noastre, pentru a fi auziți și mai ales pentru a se lua măsuri în așa fel încât să ne puteți oferi drumuri mai sigure. Vă rugăm să ne ascultați și să acționați. Salvați viața copiilor!

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lasă un răspuns