Copii se joaca pe drum

De ce sunt copiii considerați persoane vulnerabile în trafic

În toate statisticile, în toate materialele referitoare la siguranța rutieră, copiii sunt trecuți la categoria persoane vulnerabile.

Statisticile ultimilor ani ne arată că numărul de copii decedați sau grav răniți ca urmare a unui accident rutier, este încă semnificativ. Un studiu al Uniunii Europene arată că accidentele rutiere sunt principala cauză a mortalității și rănirii copiilor 0-14 ani și reprezintă anual 34% din decesele provocate de vătămare a copilului. Aici sunt incluși pietonii, bicicliștii și pasagerii în autovehicule.

Copiii reprezintă un grup deosebit de expus riscului de accidente rutiere (persoane vulnerabile) pentru că:

  • Sunt mai puțin capabili să recunoască pericolele străzii, precum și să ia decizii corecte privind comportamentul lor în stradă
  • Sunt mici de statură, astfel sunt puțin vizibili și greu de observat de către conducătorii auto
  • Sunt firavi, motiv pentru care e mai mare probabilitatea să fie răniți în cazul unui accident rutier
  • acționează impulsiv și comportamentul lor este imprevizibil
  • au dificultăți în aprecierea distanțelor și a vitezelor
  • copiii (mai ales cei apropiați de vârsta adolescenței) sunt de multe ori “teribiliști” și încalcă regulile de circulație atât ca pietoni cât și ca utilizatori ai unor mijloace de transport care prin lege nu necesită permis de conducere (vezi bicicletele, trotinetele de picior sau electrice, skateboardul, segwayul, chiar mopedele de mică capacitate)

Iată suficiente motive pentru care copiii sunt incluși la persoane vulnerabile, persoane care au nevoie de o educație rutieră specifică.

Educația rutieră este foarte importantă pentru siguranța în trafic a copiilor și tinerilor, niciodată nu este prea devreme să formam abilități în domeniul siguranței rutiere!

Părinții și formatorii de educație rutieră pot proteja copiii învățându-i să respecte regulile de circulație și să urmeze comportamente sigure în stradă.

Informarea tinerilor despre riscurile rutiere și despre cum pot fi acestea evitate este importantă pentru dezvoltarea lor ca viitori șoferi, ca membri ai societății.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lasă un răspuns