Autobuz scolar Canada

Inițiativa canadiană pentru siguranța copiilor

În Canada autoritățile au luat măsuri stricte pentru a evita producerea unor accidente atunci când copii urcă sau coboară din autobuzele școlare. Autobuzele au fost dotate cu indicatoare luminoase “STOP” care se deschid spre stradă când acestea opresc pentru coborârea copiilor și cu o bară rabatabilă în față care se deschide pentru ca elevii să nu traverseze prin fața autobuzului.

Atunci când autobuzul este oprit în stație și indicatorul “STOP” este acționat obligația celorlalte mașini care vin, indiferent de sens este să oprească.

Conducătorii auto trebuie să păstreze o distanță în ambele sensuri de minim 20 de metri față de autobuz.

Autobuzul școlar este dotat și cu un sistem de camere video, șoferii care îl depășesc atunci când se oprește în stație riscă, la prima abatere, o amendă cuprinsă între 400 și 2000 de dolari și 6 puncte de penalizare. Dacă se repetă abaterea, amenda este între 1000 și 4000 de dolari și 6 puncte de penalizare. În această situație contravenientul poate face și închisoare până la 6 luni. Proprietarii mașinilor pot fi amendați, chiar dacă nu ei au condus, ci au împrumutat mașina.

Autoritățile consideră că amenda este mică, întrucât siguranța copiilor este cea mai importantă.

În legătură cu această măsură autoritățile canadiene au primit numeroase reclamații, deoarece șoferii sunt mereu grăbiți și nu vor să aștepte până când elevii coboară, mai ales dacă există o buna vizibilitate. Chiar dacă această măsură este nepopulară, autoritățile nu au renunțat, declarând că, din experiența anterioară, nu e nevoie de mai mult de o secundă ca un copil să-și schimbe direcția și să ajungă în fața unei mașini.

Nici circulația cu o viteza redusă, maxim 10 km/h nu a fost acceptată de autoritățile canadiene pentru că, acestea sunt conștiente că se vor găsi persoane care vor depăși această limită, iar ca fiecare autobuz să aibă sistem de monitorizare radar ar fi prea costisitor.

După ce a fost adoptată această măsură, numărul accidentelor în care au fost implicați elevi care circulau cu autobuzele școlare a ajuns la zero, ceea ce a dovedit ca a fost cea mai buna soluție pentru evitarea unor evenimente neplăcute.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lasă un răspuns