Trecere de pietoni iluzie 3D

Elevii contribuie la îmbunătăţirea siguranţei rutiere în apropierea unităţilor de învăţământ

Elevii clasei a IX-a C de la Liceul de Arte din Baia Mare, coordonaţi de Poliţia Rutieră au realizat două treceri de pietoni în perspectivă tridimensională, treceri amplasate în faţa liceului.

La realizarea trecerilor de pietoni 3D s-a folosit vopsea specială pentru marcaje rutiere, liniile şi umbrele realizate de liceeni provocând şoferilor iluzia optică de plutire a dungilor albe. Astfel, trecerile de pietoni sunt mult mai vizibile şi, în plus, au un aspect artistic.

Materialele necesare au fost puse la dispoziţie de Serviciul Public Ambient Urban din cadrul Primăriei Municipiului Baia Mare.

Florina Meteş, purtător de cuvânt al IPJ Maramureş:

“Elevii au lucrat sub supravegherea poliţiştilor şi profesorilor câteva ore, timp în care circulaţia auto în zonă a fost restricţionată. Realizarea zebrei 3D este parte a campaniilor iniţiate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş pentru reducerea vitezei şi creşterea siguranţei pietonilor. Poliţiştii speră că efectul tridimensional să fie util pentru şoferi şi în acelaşi timp atractiv pentru pietoni, astfel încât aceştia să nu mai traverseze neregulamentar. În situaţia în care zebra se va dovedi utilă, conceptul se va dezvolta şi la trecerile pentru pietoni din zona altor unităţi de învăţământ din municipiu”.

Dacă pentru Baia Mare trecerile de pietoni 3D sunt o premieră, treceri de pietoni de acest tip se află amplasate în mai multe oraşe din România. Prima “zebră” 3D amplasată în faţa unui liceu, a fost realizată în anul 2017, de elevii Liceului de Arta din Buzău.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lasă un răspuns