Avertizare purtare centura de siguranta

În sprijinul siguranţei copiilor, reglementări noi privind centurile de siguranţă

Regulile UE existente privind siguranţa vehiculelor, convenite în anul 2009, obligă constructorii  să doteze maşinile doar cu sisteme de avertizare privind portul centurilor de siguranţă doar pentru scaunul şoferului.

Nu puţine sunt situaţiile când copiii trecuţi de vârsta când trebuie să stea în scaunele speciale călătoresc pe bancheta din spate fără să poarte centura de siguranţă. În cazul unei coliziuni această situaţie poate provoca răniri grave sau chiar decesul.

Uniunea Europeană este pregătită să adopte din septembrie 2019 reglementările actualizate ale CEE-ONU privind centurile de siguranţă, măsuri care vor necesita sisteme de memento pentru toate centurile, inclusiv pentru scaunele din spate ale maşinilor noi.

Pentru scaunele din faţă, sistemele vor trebui să poată detecta şi să facă un avertisment sonor la începutul călătoriei, dacă centura nu este ataşată. Cerinţele pentru scaunele din spate sunt mai slabe prin faptul că avertizarea sonoră va suna numai dacă o centură este detaşată în timpul călătoriei.

Centura de siguranţă rămâne cea mai eficientă caracteristică de siguranţă pasivă a vehiculelor. În ciuda obligaţiei legale în UE de a purta o centură de siguranţă, utilizarea centurilor de siguranţă în autovehiculele din spaţiul european este estimată la doar 88% pentru scaunele din faţă şi la 74% pentru scaunele din spate (în ţările care se monitorizează purtarea centurii de siguranţă).

Începând din anul 2018, Euro NCAP a început să ofere scoruri îmbunătăţite pentru vehiculele cu mementouri avansate pentru centurile de siguranţă cu detectare a ocupării pe scaunele din spate.

Aceste măsuri noi sunt de natură să crească şi siguranţa copiilor şi adolescenţilor care circulă ca pasageri în autoturisme.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lasă un răspuns