Utilizarea scaunului auto pentru copii în sezonul rece

O dată cu instalarea frigului și noi și copii ne îmbrăcam mai gros și de multe ori atunci când mergem cu mașina uitam cât de groși suntem îmbrăcați.

Dacă pentru părinți o îmbrăcăminte groasă înseamnă disconfort în manevrarea comenzilor mașinii, pentru copii hainele groase pot reprezenta un adevărat pericol.

În general părinții nu știu (iar dacă știu nu iau în considerare) faptul că hainele groase de iarna, salopetele, costumele de schi, pledurile care îi țin cald copilului în mașină, în cazul unui accident îi pot pune în pericol siguranța și chiar viața.

Rolul principal al scaunului auto pentru copii este acela de a-l ține pe copil (în cazul unui șoc) în siguranță, fără ca acesta să se miște din centura. Hainele groase se pot comprima între copil și centura, lăsând un spațiu liber ce creează riscul ca, în cazul unui impact puternic, copilul să fie împins în afara centurii. Dacă centura nu este suficient de strânsă, riscul ca un copil să fie proiectat din scaunul auto este foarte mare.

Deși toate hainele se vor comprima în caz de accident, costumele de iarnă groase se comprimă suficient pentru a crea un joc al hamului, permițând copilului să se deplaseze din scaun în timpul unei frânări bruște. Acesta este motivul pentru care centura scaunului trebuie să fie în permanență fixată aproape de corpul copilului.

Indiferent de tipul scaunului, toate instrucțiunile de folosire ale unui scaun auto pentru copii precizează faptul că hainele groase, pufoase, moi sau ușor de comprimat nu trebuie plasate în spate sau sub copil și nici între umeri și centurile de siguranță ale scaunului.

Orice pled, păturică, șal etc poziționate în spatele sau în jurul centurii scaunului de protecție diminuează gradul de potrivire al acesteia în jurul copilului și pune în pericol siguranța acestuia.

Protecția contra frigului, cum sunt sacii de dormit sau costumele de schi nu protejează copilul în caz de accident, din cauza căptușelii cu materiale pufoase care împiedică centura de siguranță să îl mențină fixat în scaun.

Pentru a verifica dacă haina sau costumul de iarnă sunt sigure pentru utilizare într-un scaun pentru copii, rezervați-vă cinci minute pentru a vedea cât de groasă este haina și cum se poate comprima în timpul călătoriei:

  • Îndepărtați scaunul pentru copii și aduceți-l în casă.
  • Îmbrăcați copilul cu haina pe care o va purta în mașină.
  • Așezați copilul în scaun, cuplați centura și ajustați curelele la talia copilului.
  • Scoateți copilul din scaunul pentru copii fără a slăbi curelele.
  • Scoateți geaca copilului și așezați-l din nou în scaun.
  • Nu strângeți curelele. Puteți introduce două sau mai multe degete sub ham în dreptul omoplatului? Dacă da, haina nu poate fi utilizată în siguranță împreună cu scaunul pentru copii.

Dacă totuși simțim nevoia de al proteja pe copil de frig (mai ales până se face cald în mașină), putem, după ce l-am așezat și l-am asigurat în scaun cu centura să îl învelim pe deasupra centurii cu o pătură groasă.

ATENŢIE: pătură nu trebuie băgată sub centura sau între spătarul scaunului și spatele copilului!

Respectați aceste reguli elementare și copilul dumneavoastră va fi mereu în siguranță.

Și nu uitați, când aveți copilul în mașină aveți în mâini nu numai volanul, ci și viața copilului dumneavoastră!

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lasă un răspuns