Cum circulă pe stradă, indiferent dacă în mediul urban sau rural, ar trebui să fie una dintre preocupările importante ale părinților legate de siguranța copiilor.
Din discuțiile avute cu mulți părinți a reieșit îngrijorarea, chiar teama acestora că riscurile sunt mult crescute atunci când copilul începe să parcurgă diferite trasee singur pe stradă.
Teamă întemeiată dacă ne gândim că România continuă să fie pe primul loc în UE privind numărul de decese în accidente rutiere la un milion de locuitori, iar șansa ca un copil să fie implicat într-un accident rutier este de 8 ori mai mare decât în Olanda.
Părinții trebuie să știe că o dată cu creșterea vârstei copilului și conceptul de siguranță rutieră, de fapt conceptul de siguranță a copilului în spațiul rutier își modifică parametrii.
Dacă pentru preșcolarii mici este util să îi învățăm noțiunile elementare (cum ar fi culoarea semaforului sau rolul trecerii de pietoni), o dată cu vârsta situațiile cu care trebuie familiarizați copiii sunt cele care privesc mersul pe stradă (în special de acasă la școală și înapoi acasă), plimbatul cu bicicleta, cu trotineta, cu rolele, sau mai nou cu trotineta electrică, skateboardul electric, sau biciclul electric (segway), și nu în ultimul rând cu regulile de călătorie în mijloace de transport în comun.
Există multe informații practice pe care părinții trebuie să le cunoască și să le transmită copiilor, nu trebuie să fii un expert pentru a le intuit, dar de multe ori se consideră că aceste lucruri sunt evidente, că inclusiv copiii le știu și că nu mai trebuie discutate.
Totuși aceste “amănunte” cu cât sunt mai des prezentate, repetate, cu atât se întipăresc mai bine în conștiința copiilor, cu atât devin mai ușor stereotipuri comportamentale cu valoare pozitivă în trafic.
Și să nu uităm, copiii învață în primul rând din comportamentul părinților.
Vă reamintim câteva caracteristici ale copiilor care în fac să fie vulnerabili în trafic:
- Copiii acționează impulsiv și comportamentul lor este imprevizibil
- Copiii au dificultăți în aprecierea distanțelor și a vitezelor
- Copiii (mai ales cei de vârstă mică) observă mai greu o situație periculoasă de trafic și găsesc târziu o rezolvare corespunzătoare.
Deși copiii sunt vulnerabili prin definiție, cu ajutorul părinților pot evita situațiile periculoase de la o vârstă fragedă.
De noi depinde – părinți, educatori sau formatori de comportamente rutiere să transformăm copiii din persoane vulnerabile în trafic, în persoane responsabile în trafic.