8100 de copii au murit în decursul a zece ani pe drumurile Europei

Mai mult de 8.100 de copii au murit pe drumurile Europei în perioada 2010-2016. Aceasta este concluzia trista a unui studiu al Consiliului European pentru Securitate Rutiera (ETSC). Fiecare al doilea copil a murit într-o mașină, o treime ca pietoni, 13% pe bicicleta.

Prin aplicarea unor masuri uneori simple, numărul copiilor decedați în accidente rutiere ar putea fi semnificativ redus. Este sarcina părinților și a celor care se ocupă de îmbunătățirea siguranței rutiere să facă acest lucru.

Putem vorbi de tehnologia de siguranță suplimentară în mașini, în special sistemele de reglare automată a vitezelor și a asistenților de frânare de urgență care ar spori siguranța.

Aceasta tehnologie ar putea deveni la fel de importantă ca centura de siguranță pentru copii, a declarat directorul ETSC, Antonio Avenoso.

O problemă rămâne și scaunele pentru copii care lipsesc sau nu se potrivesc. ETSC a solicitat o educare mai bună a părinților și o reducere a cotei TVA pentru scaunele pentru copii. Acest lucru este posibil în conformitate cu legislația UE, dar până acum numai Croația, Cipru, Polonia, Portugalia și Marea Britanie au luat o astfel de măsura.

În plus, țările UE ar trebui să introducă mai multe zone Tempo 30 (viteză maximă 30 km/h), în special în zonele cu mulți pietoni și bicicliști, precum și în apropierea școlilor. Numai Tempo 30 nu este suficient, respectarea limitei de viteză trebuie, de asemenea, monitorizată.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lasă un răspuns