Bebe in masina

Ce reguli trebuie să respectăm când transportăm copiii cu mașina

Codul rutier prevede anumite reguli și obligații privind transportul copiilor iar, dacă aceste reguli și obligații nu sunt respectate, șoferii riscă amenzi ce pot ajunge până la câteva sute de lei.

Codul rutier aflat în vigoare stipulează că pentru a putea transporta copii, șoferii trebuie să se asigure că aceștia poartă centura de siguranță sau sistemele de fixare aflate într-un scaun pentru copii omologat și corespunzător grupei de vârstă.

Tot codul rutier stipulează că este interzis transportul copiilor mai mici de 3 ani în mașini care nu sunt dotate cu centuri de siguranță. Excepție fac mijloacele de transport în comun și taxiurile.

Copiii pot fi transportați cu mașini care nu au centură de siguranță dacă au mai mult de 3 ani și o înălțime de până în 150 cm, cu condiția ca aceștia să nu stea pe scaunele din spate.

Regulamentul de aplicare a Codului rutier stipulează ca minorii cu o înălțime de până la 135 cm pot merge cu mașina doar dacă sunt fixați sau prinși într-un sistem de fixare într-un scaun pentru copii.

Copiii cu o înălțime mai mare de 135 de cm pot merge cu mașina doar dacă poartă centura de siguranță însă doar cu condiția ca centura de siguranță să nu treacă peste gâtul sau fața copilului. De asemenea, copiii cu înălțime peste 135 cm pot merge în continuare într-un scaun sau reductor adaptat grupei de vârstă.

Conform regulamentului, scaunul auto pentru copii se instalează pe locurile din spate, dar se poate instala și pe scaunul din dreapta șoferului însă doar orientat cu spatele către direcția de mers și doar dacă mașina nu este dotată cu airbag pe locul din dreapta șoferului sau acesta a fost dezactivat.

În situația unor autoturisme cu 2 locuri, Codul Rutier nu face mențiuni speciale, se respectă aceleași prevederi privind montarea scaunului pentru copii pe locul din dreapta șoferului. Același lucru este valabil și pentru transportul copiilor cu vârsta de până la 3 ani în dispozitiv special pentru transportul copiilor într-o autoutilitară până în 3.5 t cu 3 locuri și fără sistem airbag.

Șoferii care nu respectă regulile stipulate în Codul rutier, pentru transportul minorilor, riscă amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei și 3 puncte penalizare.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lasă un răspuns