Elevi mergand la scoala

A început un nou an şcolar

Începerea unui nou an şcolar înseamnă pentru toţi cei care veghează la siguranţa circulaţiei, un prilej de reflecţie şi de acţiune pentru găsirea unor modalităţi de apărare în trafic a elevilor, o categorie vulnerabilă din punct de vedere al siguranţei rutiere.

Comisarul UE pentru transport, Violeta Bulc a transmis la început de septembrie un puternic mesaj tuturor conducătorilor auto, dar şi celor care sunt răspunzători de siguranţa circulaţiei:

“Începe noul an şcolar. Vă rog să ţineţi cont de acest lucru, acordând o atenţie specială celor mai tineri utilizatori de trafic. Nici un copil nu ar trebui să devină o parte din statisticile accidentelor rutiere! Deci, hai să conducem cu grijă şi să fim toleranţi”.

În plan intern, Poliţia Română a transmis la rândul ei un mesaj în care anunţă că la început de an şcolar:

“…la nivel naţional, poliţiştii intensifică activităţile educativ-preventive şi de verificare a vehiculelor destinate transportului de elevi din punct de vedere al licenţierii, existenţei inspecţiei tehnice periodice şi a asigurării de răspundere civilă obligatorie”.

Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, fiind supravegheate în permanenţă traseele de deplasare a elevilor.

De asemenea, poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele la care copiii vin şi pleacă de la unităţile de învăţământ.

Referitor la transportul elevilor şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – ISCTR va organiza acţiuni de control în trafic pentru verificarea activităţii transportului de elevi cu privire la respectarea legalităţii transportului efectuat şi a stării tehnice a autovehiculelor „transport elevi” deţinute de către unităţile de învăţământ, autorităţile administraţiei publice locale cât şi de operatori de transport autorizaţi cu care acestea au contracte încheiate pentru efectuarea transportului elevilor.

Măsuri binevenite care pot contribui la siguranţa elevilor în trafic.

Pentru cei care veghează la siguranţa circulaţiei rutiere noul an şcolar înseamnă însă şi un nou prilej de a revenii atât cu sfaturi pentru conducătorii auto cât şi cu noi metode şi programe de educaţie rutieră pentru copii.

De necesitatea educaţiei rutiere nu se îndoieşte nimeni. De eficienţa ei însă putem să mai discutăm.

Comportamentul copilului în spaţiul rutier poate fi caracterizat la prima vedere ca imprudent şi imprevizibil. Statistica arată că din accidentele grave produse, o parte importantă sunt datorate imprudenţei copiilor cu vârste între 6 şi 14 ani.

Iată un motiv extrem de serios pentru a căuta modalităţi mai eficiente dar şi mai atractive prin care să ne educăm copiii în spiritul disciplinei rutiere. Înainte de toate ar trebui să ne gândim şi la propriile noastre imprudenţe. Atitudinea şi comportamentul nostru este primul model pe care copilul îl observă şi bineînţeles îl adoptă. Trebuie să se facă ore de educaţie rutieră în şcoală chiar din clasa I-a, consideră mulţi părinţi atunci când sunt întrebaţi cu privire la modalităţile eficiente prin care i-am putea face pe copii să circule prudent şi corect. Aceiaşi părinţi însă îşi târăsc copilul de mână printre maşini şi tramvaie traversând prin loc nepermis şi fără să se asigure. Care va fi reacţia pe stradă a copilului care îşi observă tatăl aflat la volan conducând imprudent şi incorect.

Cum să mai creadă elevii în poveţele date de profesori la ore atunci când îi văd pe stradă la fel de neatenţi şi imprudenţi ca şi copiii. Şi dacă copiii au scuza imaturităţii vârstei profesorii nu ştiu cum pot fi scuzaţi.

Cât de bine structurate, cât de atractiv formulate campaniile de educaţie rutieră nu vor fi decât apă de ploaie dacă cei care le gândesc şi le desfăşoară nu vor fi ei în primul rând modele pentru copii.

Acum o dată cu începerea noului an şcolar să încercăm să facem educaţie rutieră şi prin propriului nostru comportament indiferent dacă suntem şoferi sau pietoni.

Fiind noi disciplinaţi în trafic, copii vor fi şi ei la fel.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lasă un răspuns