Copii scolari pe strada

Siguranța rutieră a copiilor în Europa

Uniunea Europeana a realizat un studiu privind siguranța rutieră a copiilor în Europa. Studiul prezintă atât cauzele accidentelor rutiere în care sunt implicați copiii cât și unele măsuri de reducere a acestora.

Copii sub 10 ani sunt în continuare printre cele mai frecvente victime ale accidentelor rutiere. Aceste victime apar din cauza faptului că aproape jumătate din copiii din această grupă de vârstă călătoresc în automobile fără să poarte centura de siguranță sau să fie în scaune speciale. Cu toate că datele actuale sunt limitate, se estimează că ar fi putut fi salvate aproximativ 150 de vieți anual, dacă acei copii ar fi utilizat centura de siguranță. În plus, dacă copiii ar fi fost în scaune speciale s-ar fi putut salva încă 19 vieți în fiecare an.

Pentru copiii 0 -14 ani, calitatea de pietoni sau de bicicliști contribuie ca un factor major de risc privind decesele și rănirile, în timp ce tineretul între 15 și 19 ani care utilizează în proporție mai mare vehiculele motorizate au riscuri mai mari pentru decese și râni din aceste cauze. În grupa de vârstă între 15 și 19 ani, 75% din decesele cauzate de accidente rutiere sunt de sex masculin. Proporția de băieții uciși crește constant cu vârsta.

Accidentele rutiere sunt principala cauză a mortalității și rănirii printre copii 0-14 ani și reprezintă anual 34% din decesele provocate de vătămarea copilului. Aici sunt incluși pietoni, bicicliști și pasageri de autovehicule. Se estimează că anual, în Uniunea Europeana datorită accidentelor rutiere, 200.000 de familii sunt afectate de decesul sau handicapul pe viată a cel puțin unui membru al familiei.

Printre măsurile care pot crește siguranța în trafic a copiilor se numără utilizarea centurilor de siguranța și a scaunelor speciale.

Scaunele de siguranță pentru copii și centurile de siguranță, când sunt instalate și utilizate corect, pot preveni rânirea și salva vieți. Orientarea spre spate a scaunelor pentru copii reduc leziunile cu până la 90-95% și scaunele orientate înainte până la 60%.

Deși 96 la suta dintre părinți cred că își instalează și își așează corect copiii în scaunul de siguranța, se estimează ca 80 la suta din scaunele de siguranța pentru copii nu sunt instalate și utilizate corect.

De remarcat că folosirea centurii de siguranța de către șofer este asociata în mod pozitiv cu utilizarea de către copii. Întru-un studiu recent se precizează ca aproape 40 la suta dintre copiii care călătoresc cu șoferi care nu poartă centură erau la rândul lor fără centură, comparativ cu doar 5 la sută dintre copiii care călătoreau cu șoferi care purtau centură.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lasă un răspuns