Elev pleaca la scoala

A început școala, nu și educația rutieră pentru elevi!

Poate puțini știu că în prezent legislația prevede obligativitatea ca elevii să aibă în programa școlară ore de educație rutieră. OuG 195/2002, actualizată 2018, prevede foarte clar obligativitatea școlilor de a susține ore de educație rutieră, art. 124(a) precizând că Ministerul Educației asigură, prin programa școlară, educația rutieră a preșcolarilor și elevilor din învățământul preuniversitar.

Obligație pe hârtie, pentru că legea nu se aplică. Deși există și sancțiuni prevăzute pentru lipsa acestor ore, nu am auzit să fie cineva amendat (sau măcar atenționat), motiv pentru care copiii nu învață la școală nici măcar cum ar trebui să traverseze strada.

Din păcate odată cu începerea noului an școlar nu am auzit ca cei care ar trebui să se ocupe de educația rutieră a copiilor să dea vreun semn că vor începe noi acțiuni educative în acest sens. Și asta în condițiile în care elevii datorită pandemiei au făcut aproape doi ani școala on line, de acasă, fără să mai facă drumul către și dinspre școală.

Și dacă nu avem încă în România programe actuale care să-I învețe pe copii și pe părinți cum să se deplaseze pe jos când merg sau când revin de la școală, iată 10 sfaturi pentru educarea copiilor cu privire la siguranța rutieră propuse de Asociația Asiguratorilor din Franța.

  1. Lăsați suficient timp pentru a nu vă grăbi. Teama de a întârzia poate genera comportamente imprevizibile la copii: lăsând brusc mâna adultului, alergând brusc, traversând fără să se uite…
  2. Când un copil este foarte mic, urmați două reguli:
    • țineți-l de mână în toate circumstanțele
    • mergeți pe lângă case, niciodată la marginea trotuarului
  3. Explicați-i de ce trebuie respectate regulile de siguranță rutieră și asigurați-vă că le înțelege
  4. Indicați locurile care, chiar și atunci când mergeți pe trotuar, prezintă un pericol potențial, în special cele în care vehiculele traversează trotuarul: ieșiri și intrări în garaj, parcări…
  5. Ajutați-l să descopere pericolele legate de anotimpuri: pavaj alunecos (ploaie, zăpadă), vizibilitate slabă (ceață)… Și, în special, schimbarea orei în timpul iernii, o perioadă în care accidentele pietonale sunt crescute prin vizibilitate redusă
  6. Profitați de o stradă liniștită pentru a-l învăța să traverseze strada
  7. În cazul mașinilor parcate pe trotuar, arătați-i cum să iasă pe carosabil și să meargă la limita mașinilor parcate pentru a vedea și a fi văzut de șoferi.
  8. Profitați de evenimente speciale (lucrări pe trotuar, vehicul parcat pe trotuar) pentru a demonstra că și pe un traseu bine cunoscut, pot exista circumstanțe neprevăzute.
  9. Puneți-l să își observe în permanență comportamentul altor utilizatori (pietoni, șoferi, bicicliști). Cereți-i părerea despre ce ar trebui să facă acești utilizatori pentru siguranța lor pe drum.
  10. De îndată ce intră în școala primară, acordați-i din ce în ce mai multă autonomie.

De la ce vârstă poate fi permis unui copil să meargă singur la școală?

Înainte de 7 ani, este de neconceput să lăsați un copil singur pe stradă. Nu are capacitatea de a-și asigura siguranța pe cont propriu: are dificultăți în a percepe distante și viteze, are dificultăți în recunoașterea și localizarea sunetelor, dimensiunile reduse îl fac să fie puțin vizibil și panorama vizuală este redusă.

De la 7-8 ani, copiii pot începe să meargă singuri la școală, în două situații:

  • Călătoria ar trebui să fie scurtă și simplă: nu sunt multe traversări de drumuri.
  • Copilul trebuie să fi învățat să stăpâneasca călătoria conform celor zece sfaturi de mai sus: descoperirea pericolelor traseului, comportamentele cele mai sigure în fiecare situație…

În anumite etape din viața unui copil, comportamentul lui este mai „dificil”, punând siguranța rutieră la un risc mai mare. Este esențial să fie susținut din nou, găsind un pretext pentru acest sprijin.

Și un ultim sfat pentru copiii de peste 14 ani: pentru a fi în siguranță, pe trotineta electrică merge o singură persoană. O dată cu începerea școlilor am văzut și câte trei copii pe aceeași trotinetă electrică…

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lasă un răspuns