Copii mergand la scoala cu bicicleta

Olanda se preocupă de siguranța copiilor în timpul călătoriei cu bicicleta la școală

Mersul pe bicicletă este foarte popular în Olanda și este folosit de persoane de toate vârstele. Statisticile arată că 30% dintre olandezi merg la muncă cu bicicleta și 49% dintre copiii de școală primară merg la școală cu bicicleta.

Programul de educație rutieră “Safer cycling to school” face parte din proiectul social ANWB Streetwise care a început în anul 2006 și constă în educația rutieră a copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 15 ani.

Mersul cu bicicletă în condiții de siguranță la școală este un proiect implementat în cadrul lecțiilor de educație rutieră oferite copiilor de 6 și 7 ani. Proiectul este o colaborare a ANWB Streetwise și a Fundației Edwin van der Sar. Fostul jucător de fotbal Edwin van der Sar, celebrul portar al naționalei Olandei, are o fundație care include participarea / reabilitarea și prevenirea persoanelor cu leziuni cerebrale.

Blocajele de trafic din fața școlilor înainte sau la terminarea orelor de curs reprezintă și în Olanda o problemă reală. Străzile, adesea înguste, sunt pline cu părinții care aduc copiii în mașini sau pe biciclete. Aceste blocaje au devenit o zonă periculoasă pentru copiii care merg la școală cu biciclete proprii. Când drumul din dreptul școlilor este ocupat de mașini sau bicicletele adulților, șansa copiilor să cadă de pe biciclete este mai mare, ceea ce poate provoca răniri grave ale capului. Este motivul pentru care proiectul prevede și distribuirea unui număr de căști de protecție gratuite:

“Cred că distribuirea căștilor gratuite poate face o diferență reală și poate reduce șansa copiilor de a suferi răni grave la cap atunci când cad de pe bicicletă” afirmă un reprezentant al programului ANWB Streetwise.

Inițiatorii programului au pentru anul 2019 două obiective:

  • o creștere cu 20% a utilizării căștii de către copiii care participă la proiect
  • creșterea gradului de conștientizare pentru tema „utilizarea căștilor în rândul copiilor” rezultând o creștere a numărului de părinți care își vor echipa copiii cu cască de protecție.

Beneficiarii proiectului sunt copiii care participă la lecțiile ANWB Streetwise. Acest proiect se adresează copiilor cu vârsta de 6 și 7 ani. Copiii mai mici nu merg cu bicicleta la școală. Ei stau în spatele bicicletei părinților sau sunt aduși la școală cu mașina. Programul își canalizează atenția asupra copiilor mai mari de 6 și 7 ani, pentru că aceștia trebuie de la o vârstă mică să se obișnuiască să poarte o cască de protecție.

Programul se va derula la început în două provincii dintre cele douăsprezece ale Olandei, în trei școli din fiecare provincie.

Programul a demarat în data de  3 aprilie 2019 și va dura până în 15 octombrie 2019.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lasă un răspuns