Un proiect de siguranță auto pentru copii din România se numără printre câştigătorii premiilor pentru excelenţă în siguranţă rutieră 2021

Premiile recunosc contribuțiile comunității de membri ai Cartei europene a siguranței rutiere la obiectivul comun de îmbunătățire a siguranței rutiere în întreaga Europă. Cele cinci inițiative câștigătoare sunt exemple în care organizațiile au realizat acțiuni specifice și măsurabile de siguranță rutieră în domeniile lor de responsabilitate.

Câștigătorii la cele patru categorii – asociații, întreprinderi, autorități locale/publice și școli/universități au fost:

  • Fundația Siguranța Auto Copii (România) pentru inițiativa Caravana Națională de Protecție a Copiilor
  • Interpolis (Olanda) pentru filmul său hip-hop și aplicația PhoNo care vizează adolescenții
  • Consiliul Județean Cork (Irlanda) pentru educația sa în realitate virtuală pentru siguranța rutieră
  • Fundacion Educatrafic (Spania) pentru formarea și educația sa în materie de siguranță rutieră

Fundația Siguranța Auto Copii a fost aleasă de către publicul de la ceremonia de premiere să primească şi premiul Jacques Barrot. Acest premiu special decernat de public a fost acordat în fiecare an, începând cu 2016, unuia dintre câștigători și este dedicat lui Jacques Barrot, un fost comisar european pentru transport.

Fundația Siguranța Auto Copii din România și-au propus să abordeze ratele ridicate de mortalitate pe șosea ale României și să crească procentul scăzut de tineri sub 14 ani reținuți corespunzător în mașini. Inițiativa, în colaborare cu Poliția Rutieră Română și Ministerul Transporturilor, își propune să educe publicul, inclusiv copiii mici, asupra călătoriei în siguranță ca pasageri, pentru a contribui la creșterea acestui procent la 70% până în 2025. Caravana Națională de Protecție a Copiilor oferă părinților, îngrijitorii și copiii cursuri gratuite de siguranță pentru copiii care călătoresc în mașină, instrucțiuni de instalare a scaunului auto și instruire de prim ajutor. Inițiativa folosește un manechin reținut versus un manechin nereținut pentru a simula impactul frontal și ochelari de realitate virtuală pentru a educa șoferii cu privire la comportamentele periculoase de condus.

Săptămâna siguranței autovehiculelor pentru Mici Pasageri prezintă o serie de activități dedicate siguranței auto pentru copii. Proiectul împrumută gratuit scaune pentru copii noilor părinți și reciclează scaunele auto uzate pentru a le transforma în mobilier pentru copii. Acest proiect verde, Green for Safety, donează fondurile de la licitația mobilierului către Centrele de Traumatologie pentru Copii din România, unde sunt tratați tinerii victime ale accidentelor rutiere. Inițiativa a crescut deja utilizarea scaunelor auto pentru copii de la 24% în 2019 la 30% în acest an.

Matthew Baldwin, director general adjunct DG MOVE, Comisia Europeană și Coordonator european pentru siguranța rutieră:

„Felicităm călduros câștigătorii noștri și mulțumim tuturor celor care au depus o cerere pentru realizările lor lăudabile în ceea ce privește îmbunătățirea siguranței rutiere în Europa. Toată lumea are un rol de jucat în a face drumurile noastre mai sigure – cluburi, asociații, școli, companii, autorități publice la toate nivelurile și fiecare dintre noi. Sper că aceste proiecte excelente îi vor inspira pe alții din Europa și aștept cu nerăbdare să facem progrese reale împreună către Vision Zero.”

FacebooktwitterFacebooktwitter

Lasă un răspuns