În raportul sau mondial privind securitatea rutieră, OMS arată că accidentele auto au devenit principala cauză de mortalitate în rândul copiilor și tinerilor, între 5 și 29 de ani. Din nefericire și în România statisticile arată că decesele copiilor provocate de accidentele rutiere sunt printre principalele cauze ale mortalității infantile.
Mulți consideră că această situație se datorează lipsei educației rutiere la copii, drumurilor fără trotuare, șoferilor indisciplinați, neatenției părinților… și cauze putem găsi la nesfârșit. Important este cum putem evita accidentele, cum putem în calitate de părinți să-i ocrotim, să-i ferim, să-i protejăm.
Un părinte trebuie să fie conștient că pentru a-și feri copilul de un accident rutier trebuie să acționeze permanent atât prin propriul comportament de trafic cât și prin respectarea tuturor normelor privind deplasarea în spațiul rutier, atât ca pieton cât și ca șofer. Părinții sunt primele și cele mai puternice modele pentru copii. Dacă noi vom traversa strada pe unde nu trebuie, dacă nu vom respecta culorile semaforului, la fel vor proceda și cei mici. Trebuie să reținem că este mult mai ușor să formăm la copil un comportament pozitiv în trafic, decât să încercăm să modificăm unul greșit, deja format.
Nu trebuie să abdicăm de la regulile elementare de transport al copiilor în autoturism. Scaunele speciale pentru copii, portul centurii sunt reguli simple care pot salva viața copiilor noștri.
La Conferința Internațională de Securitate Rutieră care a avut loc la București în perioada 20-21 martie, dr. Lars Ekman, de la Administrația Rutieră Suedeză, spunea referindu-se la Viziunea Zero, ca în Suedia nu au mai murit copii în accidente rutiere. Principalul motiv, scaunele speciale pentru copii și portul centurii.
Cum pot evita părinții ca propriii copii să fie implicați în accidente rutiere? Plecând de la cele mai simple lucruri. Deși par deja cunoscute de toți, haideți să începem învățându-i pe copii:
- să circule numai pe trotuare
- să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate și semnalizate prin indicatoare sau marcaje
- să traverseze numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestuia, pe la colțul străzilor și numai după ce s-au asigurat
- acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în șir unul după altul
- să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice
- să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin fața sau spatele autovehiculelor staționate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în stații.