Inovația și tehnologia nu au ocolit nici domeniul mijloacelor de deplasare cu scop distractiv pentru copii. Clasica mașinuță cu pedale este acum electrică, trotinetele electrice au devenit ceva obișnuit, la fel și hoverboard-urile. Pe lângă riscurile inerente ale folosirii lor, în special datorită vitezei lor de deplasare mai mare și a lipsei unor mijloace individuale de protecție (în special căști), iată că noile invenții pot avea efecte nedorite și din alte cauze.
Recent în media a apărut o știre referitoare la un hoverboard cumpărat de o familie din București care la nici trei săptămâni de la achiziționare a explodat.
„Sâmbătă, fiul meu în vârstă de 10 ani a fost în parc cu hoverboard-ul timp de aproximativ o oră. După ce a venit din parc, acesta fost depozitat în camera copilului, fără a mai fi cuplat la o sursă de alimentare. (…) În jurul orei 23:30, soția mea a sesizat miros de încins în cameră. În momentul în care a pus mâna pe hoverboard, a observat că este cald. A deschis geamul camerei pentru a aerisi și a scos hoverboard-ul în curte, sub streașina casei. După ce a lăsat produsul jos, a apucat doar să deschidă ușa casei pentru a intra, moment în care produsul a explodat la propriu, cu flacără extinsă până la acoperiș.” a declarat presei tatăl copilului.
Un caz izolat, poate nepricepere în utilizare, poate nerespectarea unor cerințe… se poate, dar probleme cu hoverboard-urile au apărut și în America.
În anul 2016, hoverboard-urile au fost declarate nesigure de către agenția guvernamentală Consumer Products Safety Commission (CPSC) din SUA, iar autoritățile au retras de la vânzare modelele care nu dispun de certificare independentă pentru siguranță. Orice companie (retailer, producător, importator) care vinde pe teritoriul SUA astfel de dispozitive și care nu dispune de certificare riscă sancțiuni. Agenția susține că a primit 52 de plângeri legate de hoverboard-uri care au luat foc, din 24 de state americane. Daunele totale provocate de acestea se ridică la 2 milioane de dolari. În două cazuri mai grave, incendiile provocate au dus la distrugerea unei case și a unei mașini. Ca urmare a deciziei agenției, cunoscutul retailer de jucării și jocuri, Toys „R” Us, a anunțat scoaterea din ofertă a hoverboard-urilor. CPSC a cerut companiilor care distribuie și vând hoverboard-uri să obțină două nivele de certificare: una pentru bateriile Li-ion folosite pe acestea și alta pentru tot produsul. În iulie 2016, peste 500.000 de hoverboard-uri au fost rechemate de Consumer Products Safety Commission după anumite cazuri de explozii ale bateriilor (de litiu-ion) și incendii.
Pe lângă aceste probleme de ordin tehnic, utilizarea hoverboard-ului poate fi și periculoasă pentru copii. Un studiu american arată că la doi ani după comercializarea hoverboard-ului, aproximativ 27.000 de copii din Statele Unite au fost duși la spital, la urgențe ca urmare a unui accident. Numărul răniților ar putea fi subestimat dacă se iau în considerare accidentele care nu au făcut obiectul unei vizite la urgențe.
Potrivit studiului, accidentele de hoverboard survin cel mai adesea la domiciliu. Copiii cu vârste de 12 ani sunt primele victime. Au fost identificate trei tipuri de traumatisme principale: fracturile (40%), contuziile (17%) și entorsele (13%). Părțile corpului cel mai des lovite sunt încheietura (19%), antebrațul (14%) și capul (14%).
”Copiii trebuie să poarte cască de protecție iar părinții trebuie să-i supravegheze atunci când se află pe hoverboard”, avertizează dr. Sean Bandzar, medic de urgență la spitalul prezbiterian din New York și autorul principal al studiului.
Alți medici merg până acolo încât nu recomandă hoverboard-ul copiilor, invocând riscul unor răni serioase.
”Mulți din cei care folosesc hoverboard-ul fac și altceva și deseori din această cauză intervin accidentele. Ascultă muzică, se uită la jocuri video pe telefon sau vorbesc cu alți prieteni”, spune Robert Glitter, medic de urgență new-yorkez.
Nu este în intenția noastră de a critica hoverboard-urile, noi doar tragem un semnal de alarmă mai ales pentru părinți. Nu ar fi rău, atunci când cumpărați un hoverboard să vă interesați dacă deține certificare europeană pentru siguranța antiincendiu, CE, RoHS și FTS pentru siguranța antiincendiu.
Nu în ultimul rând, un sfat pentru siguranța copiilor dumneavoastră. Atunci când merg pe trotinetă, bicicletă, hoverboard, patine cu rotile sau skateboard, nu uitați să îi echipați cel puțin cu o cască de protecție.
În legătură cu hoverboard-urile, cu gradul lor de nesiguranță, credem că și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ar trebui să aibă un punct de vedere.